—————30 JAAR KONINGINNENTEELT——-🐝🐝🐝🐝🐝
🧚🏼♀️13 september 2020
Een jubilaris al zeg ik het zelf, met 30 jaren koninginnenteelt is voor mij heel bijzonder, maar zo hou ik het 30 jaar lang leuk als koninginnenteler. Dit jaar is de merkkleur van de jonge koninginnen “BLAUW”. Ook toevallig, want mijn kleur is altijd blauw. M.a.w. mijn kleding is meestal blauw, maar ook bij de Koninklijke Marine en het bedrijfsleven. Dus niet vergeten als imker (theedoeken Delfsblauw).
Indien ik in de bijenvolk werk gebruik ik een theedoek om dit af te dekken en is de bedoeling dat het bijenvolk lekker warm bijzit van 35 graden Celsius.
Een beetje geschiedenis
Het begon allemaal in 1989 toen stapte ik van Carnicaclub Twente (Carnica vereniging Oost-Gelderland) binnen bij het AOC Twente in Zenderen. Vanaf die tijd ben ik lid geworden tot 2006. In 2006 was de vereniging opgeheven. Dankzij de Carnicaclub ben ik in 1990 alles voorbereid (op zichzelf) voor het KT. Wat er aan vooraf ging, in 1989 een cursus bijenteelt voor beginners en in 1991 een bijenteelt voor gevorderden. Het was mijn eerste ervaring met de bijenteelt. Lid geworden van de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV), voorheen de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN).
Er werd in 2004 een vereniging opgericht (VCI) en aangemeld als lid. Harry Tobe had mij gevraagd om als mentor te functioneren en tevens ja gezegd. Tot nu toe ben ik nog steeds lid van de Vereniging voor Carnica-Imkers (VCI) en in totaal ben ik inmiddels ruim 30 jaar als koninginnenteler.
Teeltprogramma
Op dit moment is mijn teeltperiode afgelopen en hoop in het volgende bijenseizoen weer aan de slag met vier pleegvolken (productievolken). Ik heb eigenlijk nooit nagedacht om te stoppen en had dan ook nooit verwacht dat ik hier dertig jaar zou doen. Die ervaring kwam van pas waar ik contact met CarnicaImkers. Door de bijenjaren heen deden zich altijd nieuwe dingen voor binnen het Carnicaclub. Het is een vereniging waar wederzijds van elkaar leert.
Gezondheid
Maar zo lang ik het naar mijn zin heb en mijn gezondheid het toelaat is er geen enkele reden om hier op te houden. Door mijn ziekte in 2008 ben ik geacht te stoppen met het imkeren en na een paar maanden voelde ik weer om rustig aan imkeren bezig te zijn. Van de 30/40 carnicavolken naar 4/6 carnicavolken. Wegens locatie plaatsing en gezondheidsreden. Langzamerhand ga ik alle houten bijenkasten die goed zijn op mijn bijenstand plaatsen om gratis mee te nemen voor de belangstellenden. Behalve dan de rendement bijenkasten, drieraamskastjes, EWKastjes, superstarter, starterkast, broedstoof en teeltmaterialen blijven nog in mijn bezit.
Op naar de volgende KT-seizoen, dus worden de jonge moeren wit gemerkt. Eenvoudigweg heerlijk doorgaan met alles zou ik zeggen. Namens de honingbijen een fijne dag gewenst! 🐝🐝groet, Willem Velberg

—————BIJENPRAATJE IN DECEMBER 2020——🐝🐝🐝🐝🐝
🧚♀️29 november - koud?
Herinner jullie nog in maand december 2010? Wát was het toen koud en wat kregen we vaak te maken met sneeuw. Een compleet winterse decembermaand dus en mijn bijenvolken zaten mooi in een bijentros, dat het voedselvoorraad van midden april niet op was. Nu, tien jaar later kan het voedselvoorraad opraken. Als het zover is, heb ik voldoende apifonda ingekocht. De kans is namelijk groot dat we een zachte december krijgen.
🧚♀️1 december - Normale herfstweer
Het weerbeeld in de herfstmaanden september, oktober en november is wisselend. Daarmee hebben de oudere bijen ook nectar als er stuifmeel te halen valt, maar de dracht lijkt met die prachtige dagen goed geweest te zijn. De herfstmaanden zijn de overgang van zomer naar winter en september is vaak nog aangenaam warm met veel zon. Geleidelijk wordt het kouder en in november kan het soms al winters zijn met vorst. De herfst in Zutphen met de meeste warme dagen. Als kind was het in 1959 ook zo warm. Ik wiste! niets van bijen af.
🧚♀️Terugblik VarroMed
In januari 1x behandeld.
In maart, april en mei behandeld.
Bij KT in juni behandeld.
Medio augustus behandeld.
Medio oktober behandeld.
November en december niet behandeld vanwege mijn ziekte. Mijn schoonzoon had bij mooi weer, dat alle bijenvolken (jonge bijen) goed uitvliegen. Voor mij is diagnose in januari 2021 om te behandelen.
Ik behandeld bij een buitentemperatuur van 2 tot 25 graden Celsius in de late namiddag tussen 17:00 uur - 19:00 uur. Bij winterbehandeling meestal om ongeveer na lunchtijd. Ik gaf alleen waar de meeste bijen zitten en druppel maar een beetje, maar niet volgens gebruiksaanwijzing.
🧚♀️Terugblik april
In aprilmaand was de zonnigste voor mijn bijenvolken in de moestuin/bijenstand IemeRuta, maar ook opvallend warm en droog. Dus ik gaf de bijenvolken apifonda om ze stimuleren en verwijderde alle voerramen en donkere ramen. In de plaats hang ik dan kunstraten, voorbouw en/of uitgebouwde ramen. De zon was in april 2020 de zonnigste aprilmaand voor mijn bijenvolken en was de maand opvallend droog en warm. Door het stimuleren hadden de jonge bijen de raten snel uitgebouwd en de vliegbijen halen veel stuifmeel en nectar. Het voortgebouwde ramen haalde ik dan weg voor de KT-pleegvolken. Ook mijn moestuin, wat betreft het jonge plantjes hadden ook water nodig, maar gelukkig eindigde een natte weer. Over de hele maand scheen de zon en daarmee deed april niet onder voor een zomermaand. Ik oogst geen voorjaarshoning meer (veel werk). Ik herinnerde nog in 1993, 2007 en 2011 en was ook de zonnetje aprilmaand. Veel voorjaarshoning geslingerd, na ongeveer drie weken had ik de honing geroerd om crèmehoning van te maken. Het was gemakkelijk smeerbaar en verkoop goed op de honingmarkt in Zutphen.
Op vier na warmste april, maar volgens de berichten was in 1901 ook zo’n weertemperatuur. Die had ik niet meegemaakt. De ochtend van 1 april begon in Zutphen met matige vorst. Het temperatuur zakte in de vroege ochtend naar ongeveer -5 graden Celsius. Daarom gaf ik de bijenvolken een bokaal honingwater (eigen honing) of apifonda om te stimuleren. Ik doe dit om de bijen aan werk te zetten, bijvoorbeeld nieuwe raten bouwen en ook voor de jonge larfjes te verzorgen. In de week erna volgden, maar liefst op 5 april, 6 april en 8 april warmterecords en ze halen namelijk veel stuifmeel. Het datum record op mijn bijenstand IemeRuta verbroken en op 8 april kwam het tot een zomerse dag. Mijn bijenvolken kregen nog altijd een bokaal honingwater of apifonda toegediend.
Op 14 en 15 april kwam het op veel plaatsen weer tot lichte vorst. Net als aan het begin van de maand moesten de fruitboeren sproeien om vorstschade te voorkomen. Tot vlak voor het einde van de maand erg droog. Op mijn biodak plaatste ik een bak water voor mijn bijenvolken, maar ook op mijn klein vijvertje in de moestuin met water aangevuld. Neerslag viel er nauwelijks tot en met Koningsdag. Op mijn moestuin/bijenstand IemeRuta bleef het zelfs helemaal droog. Door het droge en zonnige weer, dat overigens al 21 maart begon, liep het neerslagtekort flink op. Door mijn inzicht en ervaring gaf ik de bijenvolken altijd honingwater of apifonda. Vele imkers die ik kende, zeide dat de bijen zelf wat halen. Dat klopt ook, daardoor zag ik vaak vroege bijenzwermen. Ik wilde graag een goede sterke pleegvolken om de koninginnenteelt te doen. De jonge bijenvolken had ik nodig en daarom was het belangrijk om te stimuleren. Vooral bij droogte en dracht periode.
Net op tijd van de laatste drie dagen van de maand waren wel nat voor mijn moestuin. Als ik het goed herinnerd was in vier andere jaren nog droger geweest.
Daarmee was april klimatologisch de droogste maand van het jaar. In 2007 viel in april slechts weinig regen. Dit is de droogste maand ooit die ik meemaakte.
🧚♀️Terugblik mei
Mei 2020 was een van de zonnigste maanden ooit en herinnerde nog 1989 en juli 2018 waren iets zonniger uren.
Hiermee is het de op vier na droogste meimaand. Gereedmaken voor de KT en het weer was gunstig om eendaags larfjes uit te halen. Enzo naar de starter gebracht. Kortom was het goed gelukt. Het bereiden van honingwater en verwacht ernstige droogte eind mei, water verdampt en dan valt er sprake van een neerslagtekort. Er was op veel dagen nauwelijks een wolkje aan de lucht was. De pleegvolken kregen zo als altijd in de bovenste broedkamer een bokaal honingwater. Als je dat niet doet, zal de KT te mislukken. Want de jonge bijen moeten de larfjes goed verzorgen.
🧚♀️Terugblik KT
Op mijn eigen bijenstand IemeRuta een goed resultaat behaalde ondanks de droogte en coronacrisis. Daarom is het belangrijk dat ik alle teeltmaterialen, honingwater en afspraken goed nakomt wat betreft het aantal bestellingen voor 7 mei.
🧚♀️Bijenjaar
2020 is een bewogen bijenjaar geweest voor iedereen wegens coronavirus. Ook in dit jaar is er weer veel gebeurt binnen de Honingbijen en heb ik toch een goed ''bijenjaar” kunnen neerzetten.
Nu 2020 de kerstdagen op zijn einde loopt en de einde van het jaar wens ik jullie de beste wensen voor 2021 toe!Ondanks de maatregelen omtrent corona hoop ik dat iedereen toch kan genieten van de afgelopen feestdagen en een goede jaarwisseling toe. Hopelijk ook in 2021 sta ik weer voordegene voor jullie gereed, wat betreft de KT. Ik zou zeggen gaarne tot dan! Bijenpraatje in januari 2021 vervolg terugblik van 2020.

———-🐝🐝🐝🐝🐝
Bijenpraatje - 22 maart 2022
Hallo allemaal,
Een longoedeem verandert mijn leven en de dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf, maar het is wel moeilijk te accepteren dat ik sneller moe ben en niet meer kan doen wat ik wil. Met het longtherapie kan me helpen om beter met mijn longen om te gaan en de conditie te verbeteren. Misschien hopelijk wat weer dingen kan doen die ik belangrijk vind. Belangrijk is het allereerst een lichamelijke te oefeningen om mijn conditie te verbeteren, enzo leer ik dan beter omgaan met ademhalingen/ontspanningstechnieken.
Ben vandaag even naar mijn moestuin/bijenstand IemeRuta hoe de toestand van mijn bijenvolken? Sinds november 2021 niet meer geweest. Vanmorgen na de koffietijd toch even een kijkje gaan nemen op mijn moestuin/bijenstand IemeRuta. Het is zonnig en de temperatuur loopt op. Vorige week hebben we nog de Varroalade schoongemaakt en vandaag heb ik de alle varroalade gecontroleerd, maar geen sporen van mulch te zien. Het is dan ook logisch, want bij het vlieggat geen vliegende bijen waargenomen. Dus alle 4 bijenvolken heeft het niet overleefd. Wel voldoende voer. Het is toch belangrijk om de varroamijten te bestrijden. Vanaf begin november van 2021 heb ik niet meer bestreden met VarroMed. Wegens mijn ziekte kon ik helaas niet bijbenen, met al die afspraken ziekenhuisbezoek etcetera. Nou ik ga maar weer naar huis, want vanmiddag naar de behandelend fysiotherapeut.
Vorige week een attentie ontvangen van collega imkers van de VCI.
Ik zou zeggen, 🐝🐝groet Willem Velberg














