
Verse (raat)honing verkrijgbaar
IK HEB WEER VERSE (RAAT)HONING TE KOOP!
"zolang de voorraad strekt"
Honing uit Zutphen, genaamd Zutphense raathoning of slingerhoning. Het verzegelde raathoning in grote stukken gesneden en in een transparant rechthoekige plastic bakje met deksel afgesloten en van diverse gewichten zijn vanaf heden te koop. Alsook gevulde honingramen uit de honingkamer gehaald en daarna geslingerd. Na ongeveer 10 dagen rusten en afschuimen. Op 22 september kunnen honingpotten gevuld worden. De potjes van 450 gram gevuld met de Zutphense zoetigheid zijn vanaf 25 september te koop. Nectar afkomstig van de bloesems in de omgeving van Zutphen. Het viertal bijenvolken staan in de stad (een cirkel rond de Torenstad). Die cirkel is breed en de bijenkasten staan aan de Volkstuincomplex Voorsterallee tuinnummer 21.
TORENSTAD
In Zutphen vliegen overal bijen. In de achtertuin, stadsparken, volkstuin en zelfs op de balkon van flatgebouw. De honingbijen produceren Zutphense honing. Door honing van de Zutphens imker te kopen steun je de Zutphens honingbij. Van de opbrengst kunnen namelijk weer nieuwe materialen worden gekocht en dat komt de honingbijen weer ten goede. Ondanks dat de Zutphen en omstreken veel biodiversiteit biedt is helaas ook onder de stadsbij de sterfte groot. De honingbij in het stadscentrum, niet de honing is met ons! Omdat als het met de bijen goed gaat, de prestatie van de bijen van de honing vanzelf goed komt.
IETS OVER HOE MAAK JE HONING?
De honing die verwerkt kan worden, behoort rijp te zijn. Dit betekent dat tenminste twee derde van een honingraam verzegeld moet zijn. Dit zegel, een dun eiwitrijk waslaagje, wordt met een ontzegelvork verwijderd. De imker plaatst het honingraam in een honingslinger, een soort centrifuge die snel wordt rondgedraaid, waardoor honing uit de raampjes slingert. Dit is slingerhoning. Vroeger werd ook pershoning of raathoning gemaakt. Het grote nadeel bij de bereiding van pers- en raathoning was dat de honingraten ook werden vernield. Een bijenvolk moest dan nieuwe honingraten produceren en dat is een tijdrovend en energie vragend karwei. Vandaar dat er vandaag de dag bijna alleen nog maar slingerhoning wordt gemaakt. De gewonnen honing moet in een verwarmde ruimte worden bewaard. Tijdens deze bewaring moet de honing een dag of vijf flink worden geroerd, zodat kleine lucht deeltjes (krisstalen) naar boven komen en deze worden afgeschuimd. Men noemt dit het klaren van de honing.
IETS OVER KRISTALLISEREN VAN HONING?
Na verloop van tijd, een week tot enkele maanden onder anderen afhankelijk van de soort en gaat de honing kristalliseren. Sommige soorten hebben de onprettige eigenschap grote, harde kristallen te vormen. Dit kan ik gemakkelijk voorkomen door de honing zo nu en dan eens te roeren. Dit roeren enige malen per dag herhalen, tot de honing stijf begint te worden. Honing, die zo behandeld is, hoeft je niet meer te roeren, hij blijft "smeuïg”, smeerbaar. Men noemt dat crèmehoning
RAATHONING:
De raathoning is honing die door de bijen op natuurlijke wijze is gebouwd, zonder kunstraat zijn gemaakt.
Raathoning wordt op de meest natuurlijke wijze gewonnen en wordt daarom zeer gewaardeerd. Na de introductie van bijenkasten werd het mogelijk ook daarin raathoning te winnen.
Hulpmiddelen:
* Speciale secties met strookjes kunstraat.
* Vensterdoosjes om de secties in te verpakken voor de handel.
* Koninginnenrooster om te verkomen dat de koningin de raten in de secties belegt.
Eisen aan het bijenvolk:
Om raathoning te winnen zijn zeer sterke volken nodig die over niet al te veel ramen mogen beschikken. De mogelijkheden zijn dan ook:
* 1 Broedkamer + Honingkamer met secties (heidedracht).
* 2 Broedkamers + Honingkamer met secties (zomerdracht).
Honing in de raat is een teken van zomers klimaat
DE BESTE APOTHEEK?
In het honingbesluit van 1965 staat honing omschreven als een suikerhoudend product dat door bijen wordt bereid uitsluitend uit de door hen uit planten verzamelde stoffen. Nederlandse honing bestaat voor 38% uit vruchtsuikers (fructose) en voor 31% uit druivensuikers (glucose). Deze percentages zijn globaal, per honingsoort is dit verschillend. De fructose en glucose worden via de maagwand opgenomen in de bloedbaan. Honing geeft dus direct energie. Nederlandse honing bevat voor de spijsvertering onontbeerlijke mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en fosforzuur. Bovendien bevat honing diverse enzymen die voor de stofwisseling erg belangrijk zijn. Deze enzymen komen alleen voor in koud geslingerde honing. Maar ook de medicinale werking van honing is niet gering. Wie kent niet de uitdrukking: een pot honing in huis is de beste apotheek? Honing lost slijm op, werkt bij verkoudheid en bronchitis en wordt toegepast in hoestdranken. Het stimuleert tevens maag- en darmwerking. Honing heeft een positieve invloed op infectieziektes, brand- en schaafwonden en op verhoogde bloeddruk. "Maar honing is geen medicijn". "Behandeling van ziekten horen thuis bij de huisarts"!!!
Geef geen honing aan kinderen tot 12 maanden!!!
DE NEDERLANDSE HONING EN ZIJN WERKING
HEIDEHONING:
De belangrijkste nectarleverancier voor heidehoning is de struikheide. Niet iedere imker gaat met zijn bijen naar de hei. Op de hei vinden we de grootst vijand van de honingbij, namelijk de spinnen. Een imker die de verleiding niet kan weerstaan, verliest op de hei veel van zijn bijen. Doorgaans wordt gezegd: je gaat met twee volken heen en je komt met een volk terug. Bovendien laat heidehoning zich moeilijk oogsten. De honing is stroperig en daardoor moet ze eerst gekolbt worden voordat met slingeren kan worden begonnen. Heidehoning is voor de liefhebber de lekkerste honing, heeft een karakteristieke smaak, pikant, gekruid en een heerlijk aroma. Deze honing wordt de koninginnenhoning genoemd en is dan ook verreweg de duurste honing. Uitstekend bij bloedarmoede en futloosheid en heeft een positieve invloed op nieraandoeningen en urine blaasproblemen. Goed voor uw weerstand en gezondheid. Voor kinderen aan te bevelen als extra energie, wanneer zij zich niet voldoende kunnen richten op vastomlijnde plannen.
DENNENHONING:
Dennenhoning wordt veel gewonnen in naaldbossen. Een donkerkleurige honing die rijk aan mangaan en dat is goed voor spijsvertering.
LINDEHONING:
Lindehoning is een echte zomerhoning. Lindebomen staan in het park en aan straat- en kanaalranden. Alleen de linde die met de wortels in vochtige grond staat geeft honing. Bij een temperatuur boven de 20 graden Celsius kan er aardig wat honing gewonnen worden. Lindehoning is een lekkere, geurige honing met een lichte muntsmaak en lichtgeel/bruin van kleur. Geeft rust en is een verademing bij spanningen (kalmeert de zenuwen). Zet voorts aan tot nadenken en inspiratie.
ACACIAHONING:
Een heerlijke transparante honing, van nectar uit bloesem van acaciabomen. Neutraal van smaak, lekker in de warme thee. Werkt bij hoest en verkoudheid en bij spijsverteringsproblemen. Door het hoge fructose gehalte blijft deze honing vloeibaar. Deze wordt aanbevolen aan diabetici die graag honing eten. Acaciahoning heeft een bloedzuiverend werking.
BOEKWEITHONING:
Heeft bijzondere krachten. Erg nuttig voor ons spijsverteringsstelsel. Wanneer en "glutenvrij" dieet is voorgeschreven brengt deze honing uitkomst.
KLAVERHONING:
Klaverhoning is evenals lindehoning echte zomerhoning. De nectar wordt geleverd door de witte klaver. Imkers moeten hiervoor reizen naar boeren om deze honing te winnen. Klaverhoning is een zalfachtige zachte honing en goed tegen nervositeit. Geeft onze smaakzin terug. Erg goed voor beginnende honingeters. Smaakt zoet en zacht.
KOOLZAADHONING:
Typisch Nederlandse honing. Deze honing wordt gewonnen op de geurende koolzaadvelden veelal op de kleigrond. De imker moet hiervoor reizen. Vaak loont het de moeite. De opbrengsten, in geval van gezonde sterke bijenvolken en een gunstig weertype, kunnen hoog zijn. Sommige jaren is 20 tot 30 kilogram honing per volk eerder regel dan uitzondering. Koolzaadhoning is zacht van smaak. Te gebruiken bij zwerende wonden. Uitstekend tegen de psychische gevolgen van "opkroppen" en "binnenvetterij". Heeft een sterk reinigende functie. Helpt bij een vermageringsdieet. Goed voor uw weerstand en gezondheid.
PAARDENBLOEMHONING:
Met nectar van paardenbloem en een vleugje kastanje. De pittige smaak zal u zeker verrassen.
FRUITHONING:
Fruithoning is voor een belangrijk deel appelhoning. Ook andere fruitsoorten zoals de peer, kers en pruim geven nectar, maar verreweg het meeste komt van de appelboom. Fruithoning is een lekkere voorjaarshoning, lichtgeel van kleur met een hoog gehalte aan fructosesuiker. Activeert onze levenszin. Uitstekend bij vitaminen en mineralen tekorten. Bevordert de opname van die vitaminen en mineralen uit ons voedsel. Een lepeltje van deze honing voor iedere maaltijd is aan te bevelen.
BLOEMENHONING:
Bloemenhoning wordt geleverd door een groot aantal verschillende bloemensoorten. Meestal gewonnen door imkers die niet met hun bijen reizen. De bijen verzamelen nectar bij de in hun buurt bloeiende bloemen. Door de verscheidenheid van bloemen is deze honing erg smakelijk, lichtbruin van kleur, dun en vloeibaar. Zeer persoonlijke honing. Geeft innerlijke rust.
GEBRUIKSTIPS:
Honing doe je pas door koffie of thee als deze op drinktemperatuur (35 graden Celsius) is. Anders gaat veel van de werkzame stoffen verloren. Honing kun je op brood doen of op een cake die niet te zoet is gebakken. Het is lekker om honing en mosterd te mengen met natuurazijn voor een dressing over een bladgroente en/of de verschillende slasoorten. Honing is ook gezond om zo op te eten. Het smeert de keel en helpt tegen schorheid en keelontsteking. Veel zangers gebruiken honing in pure vorm om hun stembanden en keel in optimale conditie te houden. Sommige zangers gebruiken de combinatie honing en groene thee.
Thee gemaakt met kaneel en honing geneest de meeste ziekten en is namelijk een natuurlijk antibioticum dat door de menselijk kennis niet kan worden nagemaakt. In verhouding tot de
meeste ziekten: Een theelepel kaneelpoeder en twee eetlepels honing in een glas water (35 graden Celsius).
EEN WARM KOPJE MELK MET HONING IS GOED VOOR DE NACHTRUST!!!
Je zal maar in de buurt van een luchthaven als bijvoorbeeld Schiphol wonen. Omwonenden klagen over de geluidshinder die veroorzaakt wordt door de nachtvluchten. De frequentie van de opstijgende en landende vliegtuigen en het hoge aantal geproduceerde decibels zorgen ervoor dat honderden de slaap niet of nauwelijks kunnen vatten. Menigeen van hen, zal van onderstaand slaaprecept niet beter worden, anderen daartegen zullen er zeker wel bij varen.
Een warme kop melk met honing; voor het slapen gaan: is een middeltje dat reeds door onze voorouders toegepast werd. Werkzaam is het alleszins, want honing bevat namelijk tryptofaan.
Deze stof heeft ons lichaam nodig om serotonine aan te maken, een hormoon dat het lichaam een seintje geeft dat het tijd is om te gaan slapen. Zo komt u toe aan de uren slaap, die u nodig heeft om 's ochtends weer helemaal fit te zijn. In het werkritme van tegenwoordig, met draaiende posten, is (naast voeding) slapen een van de belangrijkste zaken geworden.
Ook melk is een cocktail van meer dan duizend verschillende stoffen, allemaal met hun specifieke, positieve werking. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de linolzuren in melk, een remmend effect hebben op de ontwikkeling van kanker. Zij beschermen de cellen blijkbaar tegen de invloed van kankerverwekkende stoffen.
Laat de melk afkoelen tot ze lauw geworden is, alvorens de honing toe te voegen. Zo blijven alle nuttige bestanddelen in de honing behouden en is de slaap verzekerd!!!
Imkergezegde
Honing en was komen altijd te pas.
Honing en melk zijn goed voor elk.
IETS OVER DE HONINGPRIJS???
Nu de Euro eenmaal een feit is, stellen veel producten zich de vraag over de prijs. Voor wat ons imkers betreft, heb ik mijn oor eens te luisteren gelegd bij verschillende instanties. Dit om alle misverstanden op te ruimen. Als imkers bent u vrij om zelf uw honingprijs te bepalen.
Maar om terug te komen op onze honingprijs, geen misverstanden in de hand te werken, en werd ons gevraagd een eenvormige prijs voor onze inlandse honing te handhaven. Voor een potje van een 450 gram honing zou elke imkers vanaf € 4,50 tot € 8,00 mogen vragen. Aangezien het hier nog steeds om een zuiver natuurproduct gaat, zouden wij van deze prijs niet mogen afwijken.
Onderzoek heeft genoeg bewezen dat onze inlandse honing nog het beste uit de studie is gekomen, zonder resten van antibiotica en ander chemisch spul. Ook zijn in vele winkels na dit onderzoek verschillende buitenlandse honingsoorten uit de rekken weggehaald. Waar die honing naartoe is, daar heeft men mij geen bevestigd antwoord op kunnen geven.
Imkers, beleef vraag ik U, ons natuurproduct te promoten.
Geen werk zonder honing - geen honing zonder werk.
HOEVEEL HONING KAN EEN VOLK HALEN?
Een bijenvolk van 60.000 bijen haalt 6 keer honing als een volk van 15.000 bijen.
Dus als een volk 4 keer groter is, haalt het 6 keer meer honing.
Om 4 kg/dag te halen, moet een volk gemiddeld 12 kilogram nectar halen.
-* 8 kilogram koolzaad nectar waaruit 4 kilogram water moet verdampt worden.
-* 20 kilogram peren nectar, waaruit 16 kilogram water zou moeten verdampt worden (om die reden is er geen perenhoning).
De honingmaag van een bij kan tot 40 milligram nectar bevatten, als de bijen vlakbij de dracht staan. Dus om 1 gram nectar te hebben, zijn er minstens 25 vluchten nodig, of voor 1 kilogram, 25.000 vluchten of voor 12 kilogram, 300.000 vluchten!
voor een volk van 50.000 bijen, waar 20.000 bijen het broed verzorgen, betekent dit dat elke vliegbij 10 vluchten per dag zou moeten maken, wat zeker kan bij goed weer.
In een grote zwerm van 5 kilogram of 50.000 bijen, die tijdelijk geen broed moet verzorgen, kunnen 45.000 bijen honing gaan halen. Als elke vliegbij 7 vluchten per dag maakt, haalt de zwerm even veel als een volk met broed.
In de praktijk haalt zo'n zwerm dus meer als een gewoon volk.
Voor een volk 30.000 bijen, waar bijvoorbeeld 17 vluchten per dag zou moeten maken.....
Imkergezegde
Door de bijenteelt in stand te houden zullen flora en fauna zich blijven ontvouwen.
Het is haast niet te geloven dat 80% van de bloemen door de honingbijen wordt bestoven.
Wanneer ge kersen wilt eten, moet ge de bijen niet vergeten.








